Les 3 vessants de la propietat industrial; la Patent, el Disseny Industrial i la Marca

En aquest post els explicarem mitjançant un exemple real els tres vessants de la propietat industrial; la Patent o Model d’Utilitat, el Disseny Industrial i la Marca o el Nom Comercial.

L’exemple escollit és per tots coneguts, es tracta de l’empresa BIC.

L’estratègia empresarial va començar quan en 1951, el Baró francès Marcel Bich va comprar els drets de la patent a l’inventor del bolígraf Lazlo Biró, que fins al moment no l’havia comercialitzat. La patent adquirida representava tot un canvi en la concepció de les eines d’escriptura que fins al moment es basaven en les plomes. Segueix llegint per descobrir com va aconseguir l’èxit mitjançant la protecció de les seves idees…

Com es poden imaginar, l’èxit va ser rotund gràcies en la seva major part a tenir l’exclusiva d’un producte nou al 100%. No obstant l’èxit no només es va basar en la patent sinó que també influeixo en gran mesura al disseny industrial al que s’acollia el producte. Com es pot observar, el disseny dels bolígrafs Bic, no és casual sinó que el perfil del mateix és polièdric, fet que impedeix que el bolígraf rodi sobre una superfície inclinada i caigui de la mateixa.

Finalment, i coneixent la necessitat d’identificar els seus productes amb un signe distintiu per a la ràpida identificació dels mateixos, l’empresa va identificar tots els seus productes amb una marca (tercer vessant de la propietat industrial).

Tal ha estat l’èxit empresarial d’aquesta companyia, que mitjançant l’ús de la seva marca s’ha atrevit a explorar nous mercats amb el llançament de productes totalment desvinculats al producte inicial; els bolígrafs. Alguns d’aquests productes són, els encenedors, les maquinetes d’afaitar d’un només ús, les taules de windsurf o els telèfons mòbils.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría @ca. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *